Hotel Kirchenwirt / Kirchenplatz 4. 3295 Lackenhof / Tel.: +43-7480-5050 / Fax: 7480-5051 / E-mail: info@kirchenwirt-lackenhof.com

Useful Tips

Opportunities for people with disabilities in Austria

Discounts for blind and partially sighted people in Austria

Travel by train

In case of the blind person has an EU card( which can certify the disease), He gets a special service of ÖBB. (the austrian railway company)

In this case you get a card („VORTEILScard Blind”). With this card you can travel in Austria with 50% discount. You can use the card in other states of European Union.

You have to pay 18,90 euro at Austrian railway stations for this card. You also have to show your EU card, after that you have to fill a form, and you have to give a small picture about yourself. This card is valid for one year.

Travel by public transport

Unfortunately, there is not any discount to public transport for blind people, only for guide dogs. They can travel with 50% discount.

Mozgássérültekre vonatkozó kedvezmények

Travel by train

Uniós mozgássérült igazolvánnyal rendelkező, 70 %-nál súlyosabb fogyatékkal élő állampolgáraink igénybe vehetik az Osztrák Vasúttársaság (ÖBB) "VORTELScard Spezial" néven forgalomba hozott igazolványát, melynek birtokában kedvezményes árú vonatjegyet vásárolhatnak Ausztriában. Az igazolvány az osztrák pályaudvarok menetjegyet forgalmazó ablakainál vásárolható meg, ára 19,90 EUR és egy évig érvényes. Az uniós igazolvány felmutatása után ki kell tölteni egy nyomtatványt és mellékelni kell egy igazolvány képet.

Az igazolvánnyal kapcsolatosan további részletes információk olvashatók alábbi internetes oldalon.

Parkolás gépjárművel közterületen

Mozgássérült állampolgáraink Ausztriában a nyilvános és ún. "rövid parkolási zónákat" ingyenesen vehetik igénybe. A számukra fenntartott parkoló helyet tolókocsi szimbólummal ellátott tábla jelzi. Fontos, hogy uniós jelzéssel ellátott mozgássérült igazolványukat minden esetben jól látható helyen helyezzék el gépjárművük szélvédője mögött.

Fontos tudnivalók mozgássérültek számára:

A tolókocsival jelzett táblánál minden esetben meg kell győződni arról, hogy a kijelölt parkolóhely nincs-e egy bizonyos rendszámú, a táblán vagy felfestve jelzett gépjármű számára fenntartva. A parkolóhelyek rendeltetésszerű használatát folyamatosan ellenőrzik és az idegen gépjárművet elszállítatják tekintet nélkül arra, hogy az ott parkoló idegen gépjármű esetleg szintén mozgássérült tulajdona. Elszállíttatás esetén 199 EUR szabálysértési bírság megfizetése ellenében lehet a járművet kiváltani.

Megállni tilos vagy parkolni tilos területen nem szabad parkolni, de meg lehet állni annyi időre, amennyit a ki- vagy beszállás szükségessé tesz. Korlátlan ideig szabad parkolni olyan parkolóban is, ahol a parkolás időtartama korlátozott.

Sétáló utcában árut szállító járművekre vonatkozó parkolási rend szerint lehet megállni.

A www.wien.gv.at/verkehr/parken/behindertenparkplaetze internetes oldalon megtalálhatók azok a parkolóhelyek, amelyeket a város a mozgássérültek számára létesített.

A www.oear.or.at/service/mobilitat-und-verkehr/parkplatze internetes oldalon pedig az uniós tagországokra vonatkozóan lehet tájékozódni az ott érvényben lévő szabályokról.

További információk a 00-800-67-8910-11 ingyenes Europa Direct telefonszámon kérhetők.

További hasznos linkek

Hasznos, német nyelvű információk olvashatók a www.arboe.at/170.html internetes oldalon. Felhívjuk a figyelmet, hogy ez az internetes oldal tartalmazza azt a süketnémák számára rendszeresített segélykérő fax-nyomtatvány is, mellyel SMS formájában tudnak az érintettek segítséget kérni.

Magyar nyelven általános információk olvashatók még a témában a sozialinfo.wien.gv.at internetes oldalon.